Güney Marmara Kent Konseyleri
iklim krizi ve Musilaj sorunu görüştü

Güney Marmara Kent Konseyleri  Bandırma Belediyesi Bandırma Kent Konseyi ev sahipliğinde bir araya geldi. Toplantıya Mudanya Kent Konseyi de katılım sağladı.
Bu toplantı Türkiye Kent Konseyleri Platformunun (TKKP) Edirne’de yapılan İklim Krizi ana temalı toplantıda alınan kararlar doğrultusunda gerçekleştirildi. Toplantıda Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı sunumuyla Musilaj Sorunu ile ilgili gelinen son duruma dair bilgiler edinildi. Katılımcı Kent Konseyleri iklim krizi, musilaj sorunu ve su kirliliği konularıyla ilgili görüş ve önerilerini tartışmış ve çözüm önerileri geliştirmiştir..
Musilaj sorunu, 21 Kasım 2020 tarihinde Bandırma Kapıdağ bölgesinde su yüzeyine çıktığını kaydeden Sarı. “ Uzun yıllar musilaj sorunu denizin içinde bir sorun olarak zaten mevcut durumdayken, iklim krizinin aşılmaz limitlere gelmesi, evsel ve endüstriyel atıkların Marmara denizine arıtılmadan bırakılması ve sonucunda deniz suyunun 2,5 derece daha fazla ısınması MUSİLAJI bizle büyük bir sorun olarak tanıştırmış oldu” dedi.
25 milyon insanın yaşadığı ve 7 kenti barındıran Marmara Denizi yanıyor diyen Prof Dr Sarı,
“40 yıldır Marmara ile kurulan yanlış ilişkiler nedeniyle Marmara Denizi Yanıyor..
Gemlik,İzmit, Bandırma kıpkırmızı… Bunun nedeni sadece evsel atıklar değil, Türk Endüstrisinin % 70 sini taşıyan Marmara bölgesinin endüstriyel atıkları, tarımsal atıklar ve evsel atıklar.
Bu yangından etkilenen deniz süngerleri, deniz çayırları, midyeler, balıklar yani bütün deniz canlıları bu bozuk ekosistemde yok olmayla karşı karşıya kalmıştır. Marmara da avlanan balık miktarı 80 bin tondan 20 bin tona düşmüştür. Hem geleceğimiz hem ekonomimiz büyük bir tehdit altındadır. Bunun için 8 Haziran 2021 tarihinde hazırlanan Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığının hazırladığı 22 Maddelik Marmara Koruma Eylem Planları uygulanmaya başlamalı ve sürdürülebilir olmalıdır. Amasız ve fakatsız bu maddelerin uygulanması ve denetlenmesi önemlidir.ve bu heyecanı, ilgiyi sıcak tutmak için biz hazırız.
Marmara denizi ve sulak alanlarımız bizim fosseptiğimiz değildir.  Denizlerin bizim yardımımıza ihtiyacı var” dedi. Tüm canlıların yaşanabilir yarınları için birlikte omuz omuza kolektif anlayışla çalışmaya devam edileceği bildirildi konsey katılımcıları tarafından deklare edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir