Ali Yıldız, kaçak alım konusunda sert konuştu

“Bursa’ya Cihan-ı Aleme Rezil Edeceğim.”

Marmarabirlik’in 2022-2023 Zeytim Alım Kampanyası (iş yılı) bilgilendirme toplantısı  Mudanya Zeytin Kooperatifi’nin Yörükali Mahallesinde bulunan Kongre ve Düğün salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya  Marmarabirlik Başkan Vekili Ali Yıldız, kooperatif yönetim kurulu üyeleri ve delegeleri, muhtarlar, Oda ve diğer kooperatif başkanları katılım sağladılar.

Bilgilendirme toplantısı Marmarabirlik’e bağlı 150 Sayılı Mudanya Zeytin Tarım Satış Koopearatifi Başkanı Cüneyt Soylu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Soylu zeytin hasad döneminin ve 2022-2023 iş yılının üreticiye bereketli, hayırlı ve uğurlu olması dilekleriyle başladığı konuşmasında katılım sağlayanlara hoş geldiniz diyerek sözü Marmarabirlik Başkan Vekili Ali Yıldız’a bıraktı.

Ali Yıldız katılımcıları selamlayarak, 13 yıldır ekibiyle birlikte bir yola çıktıklarını ve yola çıkarken Marmarabirlik’in geride kaldığı depolama, ekipman ve tesisleri gerçekleştrimek, Marmarabirlik’in zeytin almak istese bile tesis yetersizliği nedeniyle alamadığı, alım merkezleri önündeki uzun kuyrukları kaldırmak adına teknolojik olarak tesislere yatırım yapmak adına Yörükali tesislerini üreticiye kazandırdıklarını söyledi.

“Biz bunları görevimiz olduğu için zaten yapmak zorundayız. Ama bunun daha iyisini yapmak için bir hayalimiz var” diyen Yıldız modern bir tesisi daha üreticiye kazandırmayı amaçladıklarını vurguladı. Bu yıl sofralık zeytin ve yağlık zeytin rekoltesinde muazzam bir artış olduğuna dikkati çeken Yıldız, dünya genelinde zeytinyağı tüketiminin tercih edildiğini sadece ülkemizde hatırı sayılır bir sofralık zeytin tüketimi olduğunu rakamlarla ifade etti. Zeytinyağı konusunda İspanya’dan bir talep olduğunun konuşulduğunu belirtti.

Ali Yıldız yağlık zeytine 16 TL 38 taneli sofralık zeytine 18 TL. 18 Taneli sofralık zeytine 46 TL olarak bir barem fiyat belirlendiğini ve üreticinin mevcut piyasa koşullarında korunduğunu ifade etti. Marmarabirlik’e bağlı bulunan tüm kooperatiflere eşit ve adil bir uygulama içinde olduklarını özellikle rakamlarla vurgulayan Yıldız bu yıl çok fazla yağlık zeytin olduğunu, 38 ile 18 tane arasında dolu vuruğu olan ürüne kilo başına 2 TL. destek verileceğini açıkladı.

Seçilmemiş Yağlık Zeytin Alımı

Üreticiler zeytini elemeden yağlık olarak Marmarabirlik’e teslim edebilecekler. Yüzde 2’lik bir yaprak payı kesintisi uygulanacak olan alım yöntemi üreticiye büyük zaman kazandıracak. Ali Yıldız “Aslında hiç kesinti de yapılmayabilirdi ama suistimale açık bir hale gelmesini istemiyoruz. Birliğimiz tarihinde ilk defa yapraklı yağlık alacak. Dolu vurukları içinde yeşil kızıl fark etmiyor. Üreticimiz seçme işlemi yapmadan ürününü gelip alım merkezlerimize teslim edebilecek. Yoğun ürün tesliminde üreticimizden biraz süre isteyebiliriz. Çünkü yağlık zeytinde bu yıl muazzam bir artış olduğunu hatırlatırım “dedi.

3-5 Kasa Bile Olsa Sofralık Zeytin Teslim Ediniz

Sadece yağlık değil sofralık zeytinede ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Ali Yıldız Marmarabirlik’in 18 – 25 taneli sofralık zeytinden 10 bin ton satışı olduğunu fakat bu yıl sofralık zeytinin az olduğunu belirterek “3 -5 kasa da olsa lütfen sofralık zeytinin an irisini en iyisini kooperatifinize teslim ederek bu kooperatife sahip çıkın. Herkes bunu diğer üreticilere söyleyin yönlendirin. Bu konu çok önemli. Bunu talep ediyoruz.” dedi.

Babanızın Oğlu Olsa Gözünün Yaşına Bakmayın.

Bursa’ya Cihan-ı Aleme Rezil Edeceğim.

Zeytin alım kotası olmadığına fiyatların iyi olduğuna işaret eden Ali Yıldız tüm zeytin baremlerine fiyat verildiğini ve üreticiye sahip çıkan bir Marmarabirlik olduğunu hatırlatarak ” En hassas olduğumuz nokta KAÇAK ZEYTİN. Birbirimizi uyararak Biz 55 Alım Merkezi 76 köyde bunları yakalama görme şansımız olmayabilir herkes kooperatifine sahip çıkmalı. Şüphelendiğinizde lütfen haber verin. Bu bir namus borcudur Marmarabirlik’e. Bunu söylemek birini gammazlamak değil, kooperatifinize, geleceğinize hizmettir.

Hiç şüpheniz olmasın kaçak zeytine teşebbüs edeni yakalayıp Bursa’ya ve cihanı aleme rezil edeceğim. Hem kanuni hem manevi. Rezil edeceğim ki bu kurumu ayakta tutabilelim. Sizlerde bu kooperatifin birer üyesisiniz. Konuyla alakalı olsun ya da olmasın hiç önemli değil en ufak bir gözleminizde bizlere haber verin. Çünkü kota yok diyor adam, ana rekoltesine yazılmış. Daha önce belki 1 ton zeytin veriyor. Efendim şuradan ben bu zeytini alayım dökeyim Marmarbirlik’e yok. Lütfen bunu yanlış anlamayın bu bizim en birinci sorumluluğumuz cihan-ı aleme rezil edelim. Eğer böyle bir şey varsa yapmak isteyen. Babamızın oğlu olsa acımayalım.

Kongre Düğün Salonu Neden Hizmete Açılamadı?

Üreticiye kazandırılan Yörükali’de ki tesislerin içinde yer alan Kongre ve Düğün salonu için 2018 yılında ruhsat alındığını fakat yapılan tesisin hibe ve desteklerle yapıldığından dolayı ruhsat tarihinden 5 yıl geçmeden amacı yani zeytincilik dışı faaliyetlere açılamayacağı şartından dolayı kooperatif ortaklarına hizmet veremediğini belirten Ali Yıldız “Eğer 2015 -2016 yılında ana tesisimizin işletme ruhsatı verilmiş olsaydı üzerinden şu an 6 sene geçmiş olacaktı bizde bu düğün salonunu üreticimizin hizmetine açılmış olacaktık. Şeytan bunun neresinde ki soru? Bize Ana İşletme Ruhsatının geç verilmiş olması . Kooperatif ortaklarımızın hizmetine açılmadı söylemiyle ilgili odaklanılması gereken nokta budur” dedi.

Kooperatifimize Bir Yağhane Kazandırabiliriz!

Ali Yıldız “Niye Bizim Mudanya Kooperatifimizin bir tane yağhanesi ya da zeytin sıkma makinesi yok?” diye sorarak hedeflerinin Mudanya Kooperatifine modern bir yağhane kazandırmayı hedeflediklerini açıkladı. Marmarabirlik Başkan Vekili Ali Yıldız “Baştaki muhatabı ben olduğum için açıklamak istiyorum” diyerek şunları kaydetti;

“2014 yılında seçimli kongrede biz bunu Genel Kurul Gündemine getirdik. Ama kabul edilmedi. Yani şu anki sistemde kooperatif ortaklarımızın ödediği yıllık sermaye taksidi var ya, kesinti var ya, onun dışında Marmarabirlik yüzde 2 vergi keser, geriye kalan biz yüzde 4 kesiyoruz ya, geriye kalan yüzde 2’de kooperatif ve afet fonudur. Yani yüzde 4 kesinti. Gelin yüzde 1 daha keselim. Yani toplam yüzde 5 keselim. Mudanya Kooperatifi kendi gücüyle yapsın yağhaneyi. Erdek Kooperatifi kendi gücüyle yağhane yaptı. Yani ortaklarından kesti. Mürefte Kooperatifi ortaklarından yüzde 2 kesti onlar yaptı yağhane. İznik kendi ortaklarından kesti buzhane yaptı. Biz de kendi ortaklarımızdan yüzde 1 keselim, büyük kooperatifiz yüzde 1 bize yeter. 2-3 senede biriken parayla yine oturup konuşalım, tartışalım yağhane mi yapalım, yoksa buzhane mi yapalım, ikinci ektrasyon tesisi mi yapalım. Bir şey yapalım. Bu memlekete hepimiz cebimizden çıkacak yüzde 1 ile yani 50 bin TL’de 500 TL ile gelin bir tane yağhane yapalım. Önümüzdeki ilk kongrede eğer makul karşılanırsa gündeme koymayı planlıyoruz. Çünkü bu Mudanya Kooperatifinin alacağı kararla yapacağı iş. Çok zor bir şey değil. İçinde bulunduğumuz bu tesisi yaparken kısmet olmadı. Yani Düğün Salonunun imar planının içine aldırabildik lakin yağhane kısmet olmadı. Hepsi birde olmuyor çünkü. Ama ben kendi ortaklarımdan kesersem, birikim yaparsam Marmarabirlikle bunu çok rahat bir şekilde yapabiliriz.”

Ekibimle Birlikte Mudanya’da Her Zaman Yanınızdayız

Ali Yıldız Marmarabirlik Başkan Vekili olarak üst birlik yönetiminde olduğunu fakat bir ayağının Cüneyt Soylu Başkan ve ekibiyle birlikte Mudanya’da olduğunu belirterek “Sizler için yapabileceğim bir şeyler varsa her zaman telefonumuz açık. Eksikliklerimiz olabilir. Hatamız olduğunu düşündüğünüz vakit bir telefon açıp “Bu böyle olabilirdi diye” söyleyin. Sonuna kadar yapıcı eleştiriye açığım. Ama kinaye ve hainlik düşünceleri olan insanlar varsa onlar her zaman bizden önce karşılarında halkı görüyor zaten. Allah bizleri mahcup etmesin, Allah bu kazanacağımız paraları bereketli yerlere harcamayı nasip etsin. Çünkü iyi bir sezon gibi gözüküyor şimdiden. Buraya kadar geldiniz hepinize teşekkür ediyorum. ” dedi.

Toplantıya soru ve cevaplarla devam edildi.